Stránky

Translate

úterý 9. července 2013

Klíště

Klíště a obecné info

Klíště obecné se živí sáním krve na savcíchplazech nebo ptácích s typickým tříhostitelským cyklem. Klíšťata figurují jako přenašeči řady infekčních chorob. Mezi nejfrekventovanější choroby přenášené klíštětem obecným patří lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida. A bacha i na domácí mazlíčky: 


Dospělá klíšťata se nejčastěji vyskytují v trávě vysoké od dvaceti centimetrů do jednoho metru na stoncích, popř. na nízkých keřících, kde uchycena za zadní nohy trpělivě čekají na procházejícího člověka či zvíře. Jakmile se člověk klíštěte dotkne, to se okamžitě reflexivně přichytí a zakotví se pomocí ozubeného hypostomu v kůži. Proces sání trvá jeden až dva týdny. Klíště dokáže hladovět i déle než jeden rok.


Klíšťata vyskytující se v České republice musí obvykle vystřídat tři hostitele, než se promění v dospělého jedince. Délka vývojového cyklu klíštěte závisí na konkrétních podmínkách, pohybuje se v rozmezí jednoho až čtyř let. Protože během léta se klíšťata většinou „převlékají“ z jednoho vývojového stadia do druhého, nacházíme jich nejvíce přisátých během jara a na podzim.

klíšťata v  různém stádiu nasátí

Jak správně vytáhnout klíště?
menší návod:
1. Nenatírat mýdlem, olejem ani mastí. Ideální je potřít klíště dezinfekčním prostředkem, který parazita paralyzuje. 
2. Klíště vytáhněte pinzetou, kleštičkami na klíště nebo speciální kartou, kterou ho uchopíte co nejblíže kůži a kývavými pohyby pomalu vyvikláte. Šroubování po nebo proti směru hodinových ručiček je špatně. 
3. Ranku po vytažení klíštěte ihned dezinfikujte.
4. Nepanikařte, pokud vám po odstranění klíštěte zůstanou v kůži kusadla. Infekce probíhá již ve chvíli, kdy klíště začne sát krev a vypouštět sliny do rány. V samotných kusadlech však nákaza není. Tělo si s nimi poradí podobně jako s třískou.
5. Pokud chcete vědět, zda bylo vaše klíště infekční a hrozí vám přenos nákazy, odešlete klíště do laboratoře na vyšetření.

V posledních dnech narostl počet klíšťat, tudíž se chraňte, očkujte se a hlavně prohlížejte. A nejenom kůži ale i své oblečení, leckdy se stane, že se klíště uchytí na oblečení a ejhle budete mít doma dalšího domácího mazlíčka. Klíště se jen tak nezahubí, vypere se, dá se do mrazáku - to nepomůže. Klíště přežije při určitých podmínkách. Ano, klíště je vytrvalé. 


Doteď jsme se však na klíště jako na potvoru, která jenom přenáší nemoci a nejde jen tak rozmáčknout. 

Někteří odborníci klíšťata dokonce chovají, pozorují a studují jako např. v Parazitologickém ústavu Akademie věd v Českých Budějovicích. 


Součástí výzkumu jsou i hostitelé (myši, králíci, morčata). Vytvořili si vlastní chov, ale pořád sbírají venku na běžné louce. Za jediný půlrok spotřebovali tisíce klíšťat. 


Způsob, jakým chytají klíšťata se nazývá vlajkování. Můžete to zkusit i Vy. Je to jednoduché. Stačí vám bílý hadr a obyčejná hůl. Výsledek je zaručený.  Za každý dospělý pár dostanete až 10 korun. Nová brigáda, co říkáte?

Místo uklízení, prodávání v supermarketech či dělání pokojské, můžete sbírat klíšťata. 

Zdroje: Wikipedie, http://www.bc.cas.cz, http://www.kliste-prevence.cz/


Žádné komentáře:

Okomentovat