Stránky

Translate

čtvrtek 11. července 2013

Zívání


Co to je:

Zívání můžeme označit jako neúmyslnou či mimovolní aktivitu, při které dochází k širokému otevírání úst a je doprovázena hlubokým vdechem. Podle výzkumů se zívání prokázalo již u jedenáctitýdenního plodu. U zívání však nejde pouze o pohyb úst, jak se na první pohled zdá. Jde o celou sérii svalových pohybů – vdechem se vzduch dostává do plic, ty se roztáhnou, břišní svaly se napnou a bránice se stlačí směrem dolu.

Teorie: 

Můžeme se setkat s různými teoriemi. Fyzická anebo psychická únava je spouštěčem, díky kterému dochází ke vzniku zívání, a to v důsledku nízkého svalového napětí a nesprávnému poměru dopaminu a serotoninu, které přenášejí nervové vzruchy v centrálním nervovém systému. Zívání tak dodá do krve více kyslíku a zároveň povzbudí vylučování serotonínu a sníží produkci dopaminu. Tuto hypotézu potvrzují i další teorie. Lidé trpící Parkinsonovou chorobou mají málo dopaminu a zjistilo se, že téměř vůbec nezívají. Naopak, lidé trpící depresemi, kteří užívají antidepresiva za účelem zvýšení hladiny serotoninu pak zívají mnohem více.


Průměrné zívnutí trvá v průměru šest sekund. Srdeční rytmus se zvýší přibližně o třicet procent. Samotné zívání je velice „nakažlivé“. Víc než 55 procent lidí si zívne v krátké době poté, co vidí zívat někoho jiného. Dokonce i slepí lidé zívají víc po poslechnutí nahrávky, kde někdo zívá (třeba i z televizního pořadu, když slyší zvuky ve filmu). Taky již čtení o zívání způsobí, že se lidem chce zívnout. Taky již pomyšlení na zívání nám přivodí pocit, že se nám chce zívnout.

Pověry:

Zívání se spojuje i s určitými pověrami. V tradičních kulturách se třeba věřilo, že je nevyhnutné si při zívání zakrývat ústa rukou, aby se tak zabránilo nechtěnému vypuzení duše z těla, která tak mohla velice snadno z těla uniknout. Řeci v starověkém Řecku věřili, že zívání není projevem nudy či únavy, ale že se duše člověka snaží dostat ven z těla, aby se tak mohla dostat k ostatním duším nebo bohům na Olympu. Podobné představy měli Mayové nebo jiné indiánské kmeny. Mayové se dále domnívali, že zívání je projevem nevědomých sexuálních tužeb. Pověry ohledně zívání v Latinské Americe, Východní Asii a Střední Africe taky říkají, že zívání u člověka znamená, že na něj někdo myslí, nebo o něm mluví (v naší kultuře se to spojuje spíše se škytavkou).

Zívání u zvířat:

Nejenom lidé zívají, zívají i například hadi, andulky či psi.Hadí si však pouze rovnají čelist. Ač andulky vlnkované jenom proto, aby se ochladily, tak psi reagují především na nás. Mají to dost podobné jako my.


Test:

Doktor Senju a jeho tým z londýnské univerzity uvažoval, zda psi, kteří jsou velmi obratní ve "čtení" lidských sociálních podnětů , dokáží "číst" ze signálu lidského zívání. V tomto testu bylo celkem 29 psů, kteří měli prokázat schopnost vcítění se skrze zívání. Způsob, jakým doktor Senju vybíral psy, zdůrazňovalo některé rysy. Tým vytvořil dvě podmínky: Každých pět minut měla osoba, která byla pro daného psa zcela cizí a seděla přímo před dotyčným psem, zavolat jeho jméno. Dle první podmínky cizí osoba jednou zívla na psa, načež pes vždy s touto osobou uskutečnil oční kontakt a zívl. Ve druhém případě byl postup totožný, ale osoba tentokrát pouze na psa otevřela a zavřela ústa, nezívala. To bylo jakési preventivní opatření, aby se zajistilo, že psi pouze nereagují na otevřená ústa, vysvětluje doktor Senju.

Tým zjistil, že 21 psů z celkového počtu 29 zívl, když testující osoba, která seděla před nimi také zívla - psi v průměru zívli 1,9 krát.Naproti tomu, žádný ze psů nezívl, pokud nezívla ani osoba, jež seděla před ním. Výzkumníci se domnívají, že tyto výsledky jsou prvním důkazem, že psi mají schopnost vcítit se do situace člověka.

Pro pobavení. Zívání štiky. :D


Zdroje: celostnímedicina.cz, youtube.com,

Žádné komentáře:

Okomentovat