Stránky

Translate

neděle 14. července 2013

Národní jídla v Česku

Základem naší národní kuchyně je lidová kuchyně a suroviny, které se pěstovaly doma. Především vepřové, jehněčí a kůzlečí maso, drůbež, brambory, obilí, luštěniny a v některých oblastech také sladkovodní ryby a zvěřina.
České menu obyčejně začíná polévkou, kterých česká kuchyně nabízí nepřebernou řadu, od masových vývarů s různými vložkami až po bílé polévky z masa i zeleniny. Pokud chcete ochutnat polévku, kterou nenajdete v žádné jiné kuchyni, zkuste "Krkonošské kyselo" – polévku z chlebového kvásku, sušených hub, brambor a vajec.
Fenoménem české kuchyně jsou omáčky. Pečené či dušené maso přelité chutnou omáčkou zpravidla smetanovou či omáčkou zjemněnou mlékem nebo máslem, která je doplněna základní chutí, je typickým hlavním chodem. Hovězí pečeně s rajskou nebo koprovou omáčkou nebo svíčková na smetaně nesmí chybět na žádném jídelním lístku. Pečená masa jsou dalšími typickými jídly – dozlatova upečená husa, kachna nebo vepřové maso ochucené kmínem a česnekem. V české kuchyni také zdomácněla některá jídla z cizích národních kuchyní. Především smažený vepřový řízek, který je obdobou vídeňského telecího řízku a guláše nebo ragů z maďarské kuchyně.
Naprosto jedinečnou přílohou jsou české knedlíky. Naše národní kuchyně se neobejde bez houskových nebo bramborových knedlíků. Speciální technologie mletí mouky, která je základní surovinou pro výrobu knedlíků zaručuje, že tuto přílohu dostanete pouze v české kuchyni. Přílohovou zeleninou je nejčastěji bílé a červené zelí. V sezóně připravované čerstvé a v zimním období nakládané v sladkokyselém nálevu.
Další důležitou složkou české stravy jsou brambory. V české kuchyni najdete velké množství jídel, kde jednou ze základních surovin jsou brambory. Bramborák nebo bramborové placky jsou dalšími typickými pokrmy.
České klasické moučníky jsou neodmyslitelnou součástí typického menu – bramborové šišky s mákem, ovocné knedlíky, jablkový závin a další moučníky, nabízí naše národní kuchyně jako gurmánský závěr.

Ale k čemu jsem se hlavně chtěla dostat je, že hlavním pokrmem tedy národním jídlem České republiky je... vepřo-knedlo-zelo. Někteří si myslí,že třeba svíčková nebo řízek, který jde hojně na trh hlavně v
období Vánoc a Velikonoc, jsou naše národní jídla. Omyl. Ty jídla si přisvojily jiné státy, od kterých jsme to tkz. "odkoukali". 
Naše kuchyň má hlavně s rakouskou či německou kuchyní hodně společných jídel. 
No, na závěr jsem na nějaké to české jídlo dostala chuť, jak vy? :D 


Některé pokrmy jsou typické pro určitý region 
jižní Čechy pokrmy ze sladkovodních ryb, houbový kuba (oblíbený vánoční pokrm)
Valašsko (Beskydy) brynzové halušky, pečené skopové maso, frgále třeba s hruškovou nádivkou (velký kulatý koláč s hrubší vrstvou rozvařeného rozemletého sušeného a ochuceného ovoce, dnes s povidky), pravá valašská kyselica, valašský kontrabáš (Zapečenina z bůčku, brambor a pohanky)
jižní Morava pokrmy ze zvěřiny, nebo tradiční Trdelníky (krajové pečivo z kynutého těsta navinutého na bukový válec a pečeného nad žárem dřevěného uhlí, které nechybí na vinařských slavnostech)
Chodsko výborné koláče
oblast Pardubic jedinečný perník
město Olomouc světově známé sýrové tvarůžky

hlavní město Praha se proslavilo také pražskou dušenou šunkou, kterou znají milovníci lahůdek na celém světě.

JeJn


Zdroj: google.cz, informace-ceska-republika.infocesko.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat